Bokrean

Februari är årets allra bästa månad enligt många bokälskare. Då sker nämligen den årliga bokrean, då såväl fysiska bokhandlare som nätbutiker rear ut stora delar av sitt sortiment. Det är med andra ord en chans att fynda böcker till bra priser, och är även ett viktigt försäljningstillfälle för bokbranschen – tidigare till och med viktigare än julhandeln.

Bokrean tog sin början på 1920-talet, som ett sätt för bokförlagen att sälja slut på restupplagorna av deras böcker. Rean började med ett enda förlag, och sedan hängde allt fler på. Under 1930-talet började rean formaliseras såtillvida att förlagen kom överens om att påbörja sin rea på ett bestämt datum. Några faktorer som påverkade valet av datum var skolornas sportlov, löningen och att rean inte skulle ligga för nära julhandeln. Nästa steg mot att etablera bokrean var att flera förlag gick ihop och skapade en gemensam katalog för rean. År 1945 var det hela 14 förlag som samsades om en katalog, vilket både blev billigare för förlagen och resulterade i mer effektiv marknadsföring.

Den växande näthandeln har inneburit nya utmaningar för bokhandlarna när det kommer till rean, då de måste komma på nya sätt att locka kunderna till sina butiker när kunderna lika gärna kan beställa reaböckerna från soffan. Detta har lett till att butikerna exempelvis erbjuder specialerbjudanden under de första timmarna av rean och att de håller olika evenemang för att ”fira” starten av rean med kunderna. Reglerna kring rean har på dessa sätt förändrats genom åren, men det som däremot alltid har varit en fast regel är just det gemensamma startdatumet, som både näthandeln och de fysiska bokhandlarna håller sig till.

Att böcker reas ut är dock inte mycket till tröst för de som inte har råd att prioritera böcker överhuvudtaget i sin budget. Då är biblioteken till större hjälp, där man kan hitta gratis böcker året runt. Om man har sådana allvarliga problem att få ekonomin att gå ihop kan det dock vara värt att gå in på Långuider och läsa på om de olika typer av lån som finns. En stor utgift som orsakar problem kan ju bli lättare att hantera om den betalas av med ett lån som sedan kan delas upp i mindre amorteringar. Förhoppningsvis har man då även råd att köpa böcker på bokrean om man vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *