Läsplattor

Tänk att man kan ligga i hängmattan idag med ett jättebibliotek i en elektronisk enhet som inte är större eller väger särskilt mycket mer än ett tunt häfte i A5-format. Det är inte bara perfekt för semesterns alla deckarsessioner utan även mycket användbart till vardags för till exempel studenter, som annars skulle behöva släpa omkring på tunga boktravar. Många menar att läsplattor är så bra att vi på grund av dem, och våra datorer och mobiltelefoner, är på väg mot ett papperslöst samhälle. I den här texten ska vi titta lita närmre på läsplattornas fördelar och begränsningar.

Fler och fler titlar

Tekniken går framåt när det gäller läsplattor. Nu finns till och med böjbara elektroniska papper med hela färgskalan men en av poängerna med den här tekniken är att hålla det enkelt. Då hålls priset på en sådan nivå att de flesta har råd med en platta. Biblioteken över titlar som finns tillgängliga som e-böcker växer ständigt. Mycket kan man ladda ner gratis på nätet. En annan fördel med e-böcker är att du kan ha dem på din platta alldeles efter det att du köpt din e-bok. Det ger oss läsare en helt annan frihet och innebär att vi får blixtsnabb tillgång till information.

Läsplatta kontra tablet

Hur står sig läsplattor i konkurrensen med vanliga surfplattor? Man kan ju läsa även på en surfplatta om man har installerat rätt programvara och dessutom göra väldigt mycket som en läsplatta inte klarar. Det man brukar säga är att läsplattan är till för just läsning och att den är mycket bättre på det än surfplattor. Läsplattans skärm är konstruerad på ett sådant sätt att du ofta kan läsa i direkt solljus utan att behöva besväras av irriterande reflexer. Läsplattor brukar dessutom vara tunnare och lättare och har i regel en överlägsen batteritid jämfört med surfplattor. De blir heller inte lika varma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *