Lyssna på ljudböcker medan du gör något annat?

En av de stora fördelarna med att lyssna på ljudböcker är att du kan göra annat under tiden. Med ett par sköna Airpods blir det ännu smidigare att ta med läsningen in i städningen eller ut på promenaden. Många lyssnar medan de pysslar. Ljudbokslyssnande och exempelvis stickning går hand i hand på ett alldeles förträffligt sätt, menar somliga.

Försvinner inte koncentrationen när du även fokuserar på annat? För många kan aktiviteter vid sidan av ljudböcker rentav skärpa lyssningsförmågan. Det är som att sinnena skärps när kroppen är i rörelse, som vid en långpromenad på kvällskvisten. Om du prenumererar på DN kan du läsa Hanna Hellquists krönika om ämnet.

Vad kan du göra medan du lyssnar på ljudböcker?

Med ett par bra Airpods i öronen kan du alltså lyssna bekvämt medan du betar av saker på att-göra-listan eller helt enkelt gör något annat roligt. Vilka aktiviteter lämpar sig bra medan du lyssnar på ljudbok?

 • Gå på promenad.
 • Påta i trädgården.
 • Pendla till jobbet.
 • Ta en kort vilopaus.
 • Ligga på spikmattan.
 • Göra pyssel (såsom stickning).
 • Städa hemmet.
 • Handla mat.
 • Laga mat.
 • Ligga i ett bad.
 • Sminka dig.
 • Mysa med barnen.

Vilka skillnader finns mellan att lyssna och att läsa?

Många gånger överdrivs skillnaderna mellan att lyssna och läsa, det vill säga att läsa böcker med antingen öronen eller ögonen. Det här gäller inte minst när du vill ta del av en berättelse. Berättelsen kan du ta till dig oavsett format.

Där kan ljudböcker till och med ha en fördel, eftersom människor sedan årtusenden samlats för att berätta. Berättandet är en viktig del av vårt biologiska och sociala DNA.

Däremot är det bra att läsa med ögonen när du ska öva läsning, knäcka läs- och skrivkoden. Där kan att lyssna på ljudbok inte riktigt ersätta e- eller pappersboken. Men en kombination av att läsa med ögonen och öronen kan förstärka inlärningen. Prova själv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *