Läsa för barn

 

I grund och botten har en bok samma funktion livet ut – den stimulerar, den upplyser, den sätter igång fantasin. En 80-åring kan få ut samma glädje ur en bok som en 8-åring. Det är dock viktigt att läsningen kommer igång tidigt i livet, innan barnet själv lär sig att tyda bokstäver och skiljetecken. Genom att läsa högt för sitt barn främjar man mental utveckling inom diverse områden; barnet lär sig inte bara vikten av språk, utan utvecklar sina kommunikationsförmågor, får hjälp att förstå det skrivna ordet och utvidgar sin världsbild.

Storytime on the playmat with mother and baby in an indoor setting

När en bebis är några månader gammal kan hon eller han titta på bilder, lyssna på den som läser och peka i boken. Att ha böcker anpassade till barnets ålder och utveckling är viktigt, eftersom en bebis kommer få ut mycket mer av en bok med mycket färger och stora färger än från en sida med enbart text. Man hittar ett stort utbud av barnanpassade böcker hos affärer som Bigbaby.se, men den som vill ta barnets utveckling ett steg längre kan göra en personlig bok. Genom att låta barnet bli huvudperson i en redan existerande berättelse kan man öka intresset och främja läslusten ytterligare.

Även om det är viktigt att läsa böcker som är anpassade till barnets nivå kan det även vara en idé att läsa böcker som ligger strax bortom barnets nivå svårighetsmässigt – då uppmuntrar man barnet till att utveckla sina läsfärdigheter, så att de kan följa med i texten och så småningom även börja läsa dem på egen hand. Däremot kan man vara försiktig med att öka svårighetsgraden vad gäller innehåll – en sexåring som läser flytande ska kanske inte få Brott och straff i händerna, utan något mer lättsmält som fortfarande utmanar.

Den som har nära kontakt med ett barn främjar dennes utveckling genom att regelbundet ta tid för att sätta sig ned och läsa tillsammans med barnet. En kvart varje kväll kan vara ett bra mål att sikta på – de barn som har fått mycket högläsning kommer ha det lättare när de kommer upp i skolåldern, och genom resten av sina akademiska karriärer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *