Alice Munro

Den kanadensiska författaren Alice Munro är en hyllad skribent som vunnit flera litterära priser, däribland 2013 års Nobelpris i litteratur. Hennes berättande är stark knutet till småstadsliv i Ontario, Kanada, där hon själv är uppvuxen. Munro skriver noveller och hennes stil är att ofta leka med bruten kronologi där dåtid och nutid inte alltid följer varandra. Det finns många intressanta fakta om Munro; hon publicerade sin första novell som 19-åring, gifte sig redan som 20-åring och födde sedan fyra barn. Graviditeterna är något som Alice Munro säger påverkat hennes driv och beslutsamhet att skriva. Hennes karriär har varit både lång och produktiv, därför kom det också som en chock för många läsare när hon bestämde sig för att sluta skriva.

Sublima berättelser tillgängliga i ljud och bild

Alice Munros berättelser och berättarstil har hyllats för sin raffinerade enkelhet. I hennes över 15 novellsamlingar av vardagsrealism är det inte sällan småstadskvinnors livsöden som skildras. En tydlig inspiration är hennes eget liv, men utpräglat självbiografiskt har hon mycket sällan skrivit. Med novellsamlingen ”Brinnande liv” bröt hon detta mönster, där hon berättar om sin uppväxt i området kring Lake Huron. Just ”Brinnande liv” gav henne det prestigefylla kanadensiska priset Trillium Book Award sommaren innan hon mottog Nobelpriset i litteratur. Många av Munros verk har översatts till svenska och finns även att njuta av som ljudböcker. Noveller som Munros lämnar ingen oberörd och de passar ypperligt att lyssna till. Varför inte lyssna på hennes ljudböcker under resan till jobbet eller under promenaden? För en bra överblick av Munros skrivande genom åren är novellsamlingen ”Nära hem” ett bra alternativ. Här har flera av hennes mest kända noveller samlats i ett övergripande verk.Blyertsporträtt av Alice Munro

Munros berättelser är åter högaktuella. Denna gång har de tagit sig fram till vita duken. Den 21 oktober 2016 har filmen ”Julieta” premiär i Sverige. Det är den spanske regissören Pedro Almodóvar som skapat denna film som bygger på Munros novellsamling ”På fri fot” från 2004. I klassisk Munro-stil är denna novellsamling full av kvinnor som inte riktigt passar in i de ramar som samhället vill trycka in dem i. Enligt Almodóvar var det just Munros sätt att skildra relationer mellan kvinnor som inspirerade honom att skapa denna film. I ”Julieta” berättar Almodóvar historien om just Julieta som lever i Madrid med sin dotter Aníta. De två separeras efter att Julietas man och Anítas far, Xoan, dör. Filmen hade spansk premiär i april 2016 och togs emot väl av kritikerkåren. Den nominerades även till Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Pedro Almodóvar är Spaniens just nu mest hyllade regissör. Han är även känd hos den svenska publiken med filmer som ”Brustna omfamningar” och ”Att återvända”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *