Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez var en av Colombias mest internationellt välkända och prisade författare. Han brukar betraktas som en av de viktigaste författarna inom sydamerikansk och spanskspråkig litteratur och kom att sätta Colombia på den litterära kartan. 1967 skrev han sin mest kända roman, 100 år av ensamhet, där han speciella magiska realism kommer till sin fulla rätt. Genom att skriva realistiska, politiskt kritiska, berättelser blandade med övernaturliga och magiska inslag hittade Marquez ett verktyg som nådde de breda massorna. Han har också mottagit både Nobelpriset i litteratur och Neustadt international prize for literature.

Marquez:s magiska värld

Många läsare har legat på många soffor och låtit sig trollbindas av Marquez:s magiska värld. Hans återkommande teman behandlar ofta mänsklig ensamhet, våld och flera böckerView over the rooftops of the old city of Cartagena during a vibrant sunset. The spire of Cartagena Cathedral stands tall and proud. äger rum i hans påhittade by Macondo. Termen magisk realism har använts för att beskriva stilen med utgångspunkt i livet i Colombia under revolution och inbördeskrig, men som når till ett djupare psykologiskt plan där livet, döden och spirituella teman får liv och kraft. Macondo är snarare en filosofi än en fysisk plats i hans böcker, där tanken om vardagslivet, människornas inrutade livsmönster och den oundvikliga ensamheten undersöks och beskrivs. Ofta sätts individernas vardaglighet i kontrast till en samhällsbild där korruption, revolution och våld utspelar sig på makro- och micronivåer. Människor som tvingas leva under utegångsförbud, press-censur och överstatligt inflytande tvingas till andra former för att söka sin frihet. Kärleken hamnar i centrum för karaktärernas längtan, vilket paradoxalt nog leder till ännu mer ensamhet i Marquez:s världar.

 

Arvet efter Marquez

Gabriel Garcia Marquez har haft ett enormt inflytande på spanskspråkig litteratur. Magisk realism har blivit karaktäristiskt för andra sydamerikanska författare som Isabel Allende och Jorge Luis Borges, men även för engelskspråkiga författare som Salman Rushide och Alice Hoffman. Ingen av dessa författare har belönats med Nobelpriset i litteratur som Marquez gjorde, men den somaliska författaren Nuruddin Farah har mottagit samma pris som Garcia Marquez och gästar Malmö i år. De delar Neustadt International Prize for literature och Farah är en av de samtida författarna som ständigt omtalas för Nobelpriset i litteratur. Han böcker utspelar sig ofta i hans fosterland och problematiken där. Religion, tradition och politik kantas av fattigdom och våld, samtidigt som Farah alltid lyfter fram kvinnofrågan i sina verk. I 22 år var han i exil från sitt hemland på grund av sin kritik av landets diktator. Under denna tid bodde han bland annat i Tyskland, Indien, Italien och i Sverige. Salman Rushide är en av de som talar om Farah som samtidens viktigaste afrikanska författare.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *