Ernest Hemingway

 

Ernest Hemingway är en av världens största författare och hans inverkan på den litterära världen är en av 1900-talets viktigaste. Även hans privatliv och hans tragiska livsslut tillhör myten och intresset som fortfarande fascinerar många av hans läsare idag. Att läsa Hemingway tillhör varje litteraturvetenskaplig utbildning och vissa av hans böcker har även blivit filmatiserade. Floridas sydspets, Key West, har blivit ett turistmål på grund av att författaren spenderade många år där nere, pendlandes till Kuba. 1954 tilldelades han Nobelpriset i litteratur och det var också under detta år som hans fysiska och psykiska hälsa började försvagas. 1961 tog han livet av sig med ett gevär.

Hemingway som journalist och korrespondent

En aspekt av intresset som finns kring Hemingway är hans äventyrliga livshistoria och den plats som hans person hade under många decennier i hemlandet och internationellt. Han levde spartanskt, alltid på resande fot som krigskorrespondent och journalist med fyra stormiga äktenskap i bagaget, flygolyckor och krigsskador som påverkade honom både fysiskt och psykiskt. Kanske hade han önskat en säkrare tillvaro, ett hem med holm security, och ett långt liv med sina tre barn. Detta var inte vad ödet ville med Hemingway. Hans författarstil, den speciella isbergs-
tekniken som den kallas, döljer precis lika mycket mellan raderna som Hemingway bar på inombords. Redan som 19-åring tjänstgjorde han i första världskriget och skadades efter bara två månader. Hans rädslor och ångest under den tiden tvingade in Hemingway i vuxenvärlden och han kastade sig vidare till nya konfliktzoner. Hans arbete som krigskorrespondent tog honom EH 2723P Milan, 1918 Ernest Hemingway, American Red Cross volunteer. Portrait by Ermeni Studios, Milan, Italy. Please credit "Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston".till fronten i bland annat andra världskriget, Kongo och spanska inbördeskriget. Hans egna minnen och trauman blandas i hans fiktiva berättelser som ofta har ett stort psykologiskt djup.

Hemingways kändaste verk och stil

Ernest Hemingway är obligatorisk läsning för den litteraturintresserade. Hans speciella stil har rak syntax och består av korta, nästan barnsliga meningar men jämförs med bilden av ett isberg: det är bara toppen som syns och strukturen som ligger under är själva stödet för berättelsen. Det som står mellan raderna ges lika mycket plats som orden och genom att inte nämna händelser eller saker explicit skapas en spänning mellan författare och läsare. Stilen var en reaktion på 1800-talets överdådiga poetik och mångordiga tegelstenar från författare som exempelvis Dickens. Hemingway började med att skriva noveller vilket gjorde honom en mästare på att korta ner och skriva kärnfullt. Hans mest kända roman, Den Gamle och Havet, är ett lysande exempel på en kort, enkel historia med ett emotionellt och psykologiskt djup. Hemingways samlade brev är under utgivning för den som vill komma närmare författaren och ta del av hans personliga upplevelser som krigskorrespondent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *