Agatha Christie

Agatha Christie är också känd som ”Detektivromanens drottning”, och det med rätta. Tillsammans med sir Arthur Conan Doyle är Agatha Christie antagligen den författare som har bidragit mest till att forma deckargenren som helhet, och under hennes levnad skrev hon runt 80 detektivromaner. Hon var med andra ord en mycket produktiv författare, som vanligtvis skrev två eller tre böcker om året. Hon har blivit särskilt känd för romanerna om den belgiske detektiven Hercule Poirot och om den lilla engelska damen Miss Marple, men hon har även skrivit andra böcker, bland annat under pseudonymen Mary Westmacott. Förutom William Shakespeare är Agatha Christie den bäst säljande författaren i världen, och hennes böcker har sålt i 2,5 miljarder exemplar på engelska och ytterligare 1,5 miljarder exemplar på de 103 andra språk som hennes böcker har översatts till.

Förutom hennes popularitet och hennes imponerande produktion finns det andra anledningar till att Agatha Christie utan tvivel är detektivromanens drottning. Hon var till exempel alltid noga med att förse läsaren med alla ledtrådar han eller hon behövde för att själv kunna lösa gåtan innan Poirot eller Miss Marple avslöjade lösningen. Hon var också känd för att bryta konventionen i deckarromaner (en konvention hon själv till stor del bidragit till att skapa). Som ett exempel på detta kan nämnas hennes roman Dolken från Tunis, som har ett överraskande slut.Agatha_Christie

Agatha Christie föddes år 1890 i Devon i England, och hon skrev sin första deckarroman när hon fortfarande var tonåring, efter att ha utmanats av sin syster att skriva en kriminalroman som var olöslig. Resultatet blev En dos stryknin, den första romanen med Hercule Poirot i huvudrollen, och en roman som har kommit att anses som en verklig klassiker i genren.

Den tid på året då det läses flest deckare i Sverige är onekligen på sommaren, och sannolikt är det också då flest böcker av Agatha Christie läses. Sommaren erbjuder många möjligheter till läsning, både i form av ledighet och i form av trevliga platser utomhus där man kan slå sig ned med en bok. Se till exempel till att ha en bra uppsättning bekväma utemöbler, så att du kan tillbringa sommarens lästimmar där, omgiven av natur och växter. Du hittar billiga utemöbler för alla smaker på Buildor.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *