Kända fantasy-böcker

Kända fantasy-böcker

Fantasy-genren har inte alltid varit ansedd som finlitteratur i kulturelitens kretsar, men under de senaste åren har fantasyn tagit steget in i finrummet. Det fortsätter att vara en av de genrer vars böcker säljer i allra flest exemplar, men numera är det inte bara vanliga litteraturintresserade privatpersoner och fantasyälskande människor som har tagit fantasyböckerna till sitt hjärta. Det går också att läsa recensioner av fantasyböcker på kultursidorna, vilket till slut visar att de har fått ett ökat genomslag i samhället i stort. Flera författare har bidragit till detta skifte i synen på fantasy och några av dem har gått till historien som några av de största författarna genom alla tider.

 

En av dem är J.R.R. Tolkien som skrev den enormt populära trilogin Sagan om ringer. Den har numera sålts i miljoner exemplar och blivit en av de mest säljande fantasyböckerna i historien, men tanken var faktiskt aldrig att det skulle gå så långt. Faktum är att Tolkien ursprungligen skrev en bok vid namn The Hobbit som var en mindre berättelse som utspelade sig i samma värld som senare skulle bli skådeplats för Sagan om ringen. När Tolkien insåg hur populär hans berättelse blev fortsatte han att skriva – och det är dagens fantasy-fans glada för. På senare år har hans böcker blivit till film som har spelat in miljoner dollar över hela världen.

September 6, 2014 Hobbiton Movie Set , Buckland Road , Hinuera , Matamata , New ZealandEn mer modern fantasy-författare är George R. R. Martin. Han har skrivit fantasy-serien A Song of Ice and Fire som är den mest uppmärksammade fantasy-sviten under de senaste årtiondena. Totalt har det kommit ut fem böcker i serien – från 1996 när den första boken släpptes till 2011 när den senaste publicerades – och tanken är att det ska komma ut två till under de närmaste åren. Allra mest känd har berättelsen kanske blivit genom TV-serien. Den heter Game of Thrones och har blivit till en extremt populär kultserie för miljoner fans världen över.

Att fantasy som genre har blivit alltmer populärt på senare tid märks inte minst i försäljningen av både böckerna i sig självt och all kringförsäljning. Det kan handla om alltifrån souvenirer som t-shirtar till föremål som fåtöljer och sängar med fantasy-motiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *